Saturday, July 30, 2016

Mesir Aku : What Egypt Taught Me

Assalamualaikum and hi 

Studying in Egypt was never been my choice at the first place.Tapi tu la sometimes Allah akan uji dengan apa yang kita tak suka,dan tunjuk betapa banyaknya kebaikan yang ada dalam benda tu.Or in my case,negara tu.

After i finished spm,a bit hilang arah because result was biasa biasa je(but alhamdulillah tho),dapat matriks sebelah sekolah (kmpk) and second intake bahasa arab dekat uia.I love bahasa arab tapi kalau boleh taknak dia jadi macam the whole thing yang aku belajar,so ok la taknak bahasa arab.KMPK pulak memang dah tolak sesiap sebab hello ive spend 5 years there kot,dont tell me ive to spend another 1 year and half?!

Waktu tu a bit down juga la,macam apeni sume yang ive had in plan for years takde satu pun yang kena?! rasa macam nak terima pinangan sesiapa je(yakin je ada orang nak masuk meminang),kahwin,duduk rumah dan marathon NCIS sambil hirup teh dengan sebelah tangan persis mak datin dalam drama tv3 tu.Camtu punya tahap la down dia haha drama queen betul

I spend my nights crying sebab rasa macam takde arah dah hahaha and kebetulan waktu tu baru dapat tahu yang my application utk course ulum islamiah-al azhar diterima.waktu tu terus macam ok amek yang ni jela sebab dah istikharah banyak kali and urusan pergi tu Allah sangat permudahkan.

Like sangat dipermudahkan ok sebab i am a clingy daughter yang jenis kalau boleh nak spend the rest of my life at home,pergi memana ayah hantar,jenis taknak keluar dari safe zone,sebab nanti habisla kene jadi independent tak mahu tak mahu.Aku ni dahla jenis dependent dalam situasi tak masuk akal,contohnya kalau pergi restauran ke pape,mesti nak ajak sesiapa tolong orderkan haha apeni malu tak bertempat?!takde hidung ke mende?!mana women empowerment mana?!Okay pastu bila dapat tahu yang layak pergi rasa macam WOAH MAYBE THIS IS ACTUALLY MY PATH.Tak tahu dari mana datangnya kekuatan nak pergi,dahla kekawan yang sesama apply dapat scholarship gi Jordan.apeni semua tinggalkan aku sesorang?!

So macam pergi je la.Memula pergi macam tak rasa pape sangat...tak tahu jugak nape tak rasa pape sebab salunya mesti emo dan menangis,tapi that time macam takde feeling sangat.Rasa nak start fresh again je.

Lepastu bila dah sampai...here comes the real test.The first year dekat sana was really trying for me.Cam biase i cry most of the days sebab that year is like an adjusting phase.And being me.........adjusting to new people and environment adalah sangat susah.

Waktu tu still belajar adapt dengan housemates (8 orang),adapt dengan perangai arab yang suka bertangguh & cakap berubah-ubah,adapt dengan study...pastu masa memula masuk belajar rasa nak nangis sebab ambil masa juga nak faham bila kelas fully arabic.pastu waktu tu dahla satu kelas dengan indonesian.indonesian student dekat sini sangat bijak dan berani ok sebab most of them daripada pesantren.pastu bila ustazah tanya boleh terus je jawab just like that sementara aku masih cuba menterjemahkan satu satu apa yang ustazah cakap.every time bila ada homework mesti ada perselisihan pendapat antara kitorang hahaha,nasib baik ustazah comel,sabar dan baik hati.sebab aku rasa kalau aku yang jadi cikgu mesti dah give up dapat student cani apeni cakap 10 perkataan faham 1/2 perkataan je?!kata belajar arab kat malaysia?!apa yang korang belajar sebenarnya ni?!

The first 3 months was bad.Like reaaal bad.Imagine aku dah sampai sana and during this period im still contemplating if my decision is the right decision?rasa dah ta kuad sangad awaa sis dah mula rasa nak give up.Thank God im still rational utk tak tempat tiket flight balik je haha gelabah betul minah ni

So long story short....alhamdulillah now dah finished my second year degree dengan jayanya.Yay lagi dua tahun je like seriously tak cayaa i managed to get through three years despite of the hard times in the beginning (with the help of Allah,for sure) 

Bila dah lelama duduk egypt ni baru la slowly jatuh cinta.Kiranya bukan love at the first sight la.Di sebalik desir pasir di padang tandus,dekat sinilah Allah ajarkan aku banyak sangat benda....banyak sangat.


Aku belajar yang no matter how much people say that they love us and will be there for us,they won't.And its not their fault though.Human are created weak and kita tak(dan takkan) boleh nak fulfill every needs.Akan ada masa yang kita really need help tapi they are not available.And i guess,mungkin itu salah satu cara Tuhan nak ajarkan kita erti pergantungan.Dan benarlah hanya kepada Allah lah sebaik baik tempat bergantung dan meletakkan harapan.Dan benarlah yang bila kita merasa cukup dengan Allah,Allah akan tunjukkan kita jalan keluar.Dan benarlah yang bila betul-betul kita percaya dan yakin dengan Allah,Allah akan beri kita kekuatan dari arah yang kita tak sangka.Terima kasih Allah,sebab baik sangat walau diri ini kekadang tersilap langkah dan terlupa :')


Aku belajar yang no matter how hard things seem,if Allah nak tolong,He will make a way out for you no matter how impossible it is.the keyword is;believe.Jangan give up,and keep trying dan doa.Aku dulu macam tak yakin je boleh follow ke tak belajar dekat sini lepastu dahla banyak orang sekeliling lagi hebat.Kalaulah tidak kerana secebis kekuatan yang Allah pinjamkan mesti aku dah terdampar di tepi jalan je jual tisu (?)


Aku belajar yang if we've decided on something,jalan terus dan jangan patah balik.No matter what happens.Be brave.Kalau rasa nak down ke sedih,nangis je la sungguh-sungguh,let it all out lepastu pick yourself up and keep walking again.Remember how hard it is untuk mula,dan how far you've walked.Minta pertolongan dengan Allah sungguh sungguh,dan bersabarlah.InsyaAllah you will thank yourself later bila dah berjaya.

Aku belajar untuk sabar,because mayn dealing with egyptian is no joke maynnn.The struggle is real.Kena curik duit,kena sexual harrasment,kena tunggu tukang paip nak datang rumah yang kekonon nak datang selepas sehari,kemuadian tangguhkan kepada seminggu dan kemudian tak datang datang.Kena sabar sebab double standard,yelah sebab foreigner so kadang-kadang kene potong barisan,kena tipu harga,kena marah sebab tak faham bahasa dorang,kena gelak bila kita minta dorang cakap fusha,beratur dekat jawazat untuk renew pasport seawal 7 pagi tapi pulang pada petangnya dengan passport yang masih tak renew (sebab ramai sangat orang dan jawazat dah tutup).

Tapi apart from that,masih ada orang baik-baik yang Tuhan temukan.Pernah pegi zagaziq sesorang (tanpa tahu where to take bus and where to stop),memang tawakkal habis sebab desperate sangat,tapi lepastu jumpa orang kat sana yang guide me dari awal sampai aku selamat turun bas.Pernah tertinggal phone dalam bas(careless gila T.T) tapi fortunately handphone dipulangkan balik dalam keadaan selamat.Baik gilaa pakcik yang jumpa phone please i thought waktu takkan jumpa phone dah sampai bebila,sekali dia pulangkan tanpa minta wang pengeras aa ammu why you so kind ada anak laki tak?eh.Lecturers yang layan kitorang baik sangat macam anak sendiri,selalu tanya kalau kita perlukan apa-apa.Orang-orang anonymous yang dermakan kitab-kitab,quran and even praying mat.Syeikh-syeikh yang sangat warak dan alim masyaAllah tapi sangat humble dengan apa adanya.


Jadi begitulah.Kadang-kadang benda yang kita nampak buruk,yang kita tak suka,sebenarnya boleh bagi manfaat yang banyak dekat kita.

And that's what made Egypt owns this special part in my heart,
despite of all the chaos.

Mesir itu indah--
dengan warnanya yang tersendiri.




*selingan* Classmates since first year.Sayang semua :*







syukran jazilan kathiran=))

4 comments:

  1. Uhuhu, kita semua masih dalam maturity phase. Moga Allah bimbing kita semua ;) saya hmpir nak ke mesir masa lepas spm dulu, tp tak jadi hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ameen insyaAllah ❤️ Takpee Allah ada better plan for u in the future hehe thank u for reading may Allah bless!

      Delete
  2. blog-walking and found yours. very nice and heart warming story. Remind me so much of my ridiculous desperation when completing degree and then surprisingly Allah send helps thru various forms, making me come out with one deduction; its good when I feel desperate, showing me crystal clear condition that Allah is indeed closer to than my jugular, closest of all. all the best in completing your studies. I know you can make it. I believe to be successful will need perseverance and patience. but now youve created passion in your studies, which is always a good combination. Hopefull you shall write again next time?


    BTW, i didnt know that without STAM we can further studies in Al-azhar? you must surely very good in Arabic.

    XOXO

    ReplyDelete
    Replies
    1. your comment made my day! Whoever you are,i pray that you have a blessed life alwaays ❤️

      Tak tererr pun arabic awaak boleh amek ulum islamiah if taknak amek stam ☺️

      Delete