Sunday, May 11, 2014

Akhawat Talk:Perempuan Pencinta Tuhan

bismillah,
in the name of Allah The Most Gracious The Most Merciful,

assalamualaikum and hye.


"being a girl is tough" (Khalid Yasin)


dah lama rasanya tak buat akhawat talk. 

mungkin isu ni macam picisan bagi sesetengah pihak,sampai aku pun taknak baca entry ni buat kali kedua lulz.tapi entahlah;felt the need to spread the awareness.takdelah nak cakap aku baik gila pun,tapi nak ke arah yang lebih baik haruslah ajak semorang kan?

dah cemane nak mula pun taktau nak start dari mana ni.

secara fitrahnya perempuan ni sangat sinonim dengan sifat malu.malu untuk buat maksiat.malu untuk buka aurat;pakai baju ketat-ketat.malu untuk duduk dengan lelaki ajnabi rapat-rapat.malu untuk buat benda yang dah jelas haram dalam syariat.

tapi dasawarsa ini(amboi karangan spm sangat) taktahu kenapa dan bagaimana fitrah ini macam makin lama makin hilang and everyone seems okay dengan this lack of shyness.terlalu berani untuk tayang gambar peribadi dan post-post yang tak sepatutnya.tapi dalam kelas masa lecturer suruh present/jawab soalan pemalu pulak.oh my akhawat.

tak cakap sebarangan.buktinya;lihat sahaja di setiap genap social networks yang ada.selfie menjadi satu trend yang tidak dapat dikekang lagi bahkan menjadi trend yang semakin popular di kalangan muslimah berhijab.walhal secara logicnya;hijab in arabic basically means tutup.tutup ya anak-anak bukan balut.jadi how can you tayang your aurah and claim that you cover it in the same time.make sense tak? :)

tahu tak orang arab dedulu punyalah jaga dorang punya anak perempuan sampaikan whenever dorang nak bergerak dari satu tempat ke tempat yang lain,dorang buatkan macam a small place atas unta dorang for their daughters so that no one can even knows dorang punya anak tu bagaimana rupa and how physically they look like.power tak?

sebagai seorang perempuan,honestly saya pun takut juga dengan 'keberanian ' mereka.patutlah masa akhir zaman nabi paling takut dengan fitnah wanita terhadap kaum lelaki.Perempuan sekarang terlalu berani, I guess. Terlalu berani in expressing their feelings dengan cara yang salah. zaman semua benda nak naik ni, maruah diri jangan nak rendah pulak :/ mencabar ni kalau jadi lelaki. Terlalu banyak pendedahan aurat sana sini, yang cantik bertutup pulak cabaran tang lain pulak, tak tahu apa dekat inbox facebook dia, whatsapp dia,chat dengan siapa,bagi apa,gambar apa. Seriously, kita akan diuji ketika kita bersendirian. 


 'Apabila kamu tidak malu, maka buatlah apa yang kamu suka' (Riwayat Imam Bukhari)

hanya Tuhan yang tahu sedihnya rasa bila orang-orang yang terima tarbiyyah dan faham hukum agama pun sama je 2X5."tapi pakaian bukan penentu iman" bentak hati anda.iye betul tapi iman is bila mengaku dengan hati dan zahirkan dalam perbuatan,no?bila dalam hati settle,insyaAllah anggota badan pun senang je nak buat apa yang diimani oleh hati.

haih entahlah.

solehah tu kalau setakat diukur dengan labuhnya tudung,islamiknya post dan status.di mana nilainya?solehah is a lot more than tudung labuh and jubah.its about the heart.sebagaimana kita mahalkan tubuh badan dengan menutup aurat dengan ajnabi,macam tu jugaklah kena mahalkan hati dari perasaan yang tidak syar'ie.

know that in the future you gonna be someone's mommy.jadi haruslah improve diri dari sekarang supaya yang lahir dari kita nanti pun insyAllah soleh-solehah belaka.nak buat kuih bakar misalnya haruslah guna acuan kuih bakar.takkan guna acuan kuih tart pulak kan?(dah kenapa bagi analogi kuih raya?)bukan ke matlamat baitul muslim tu untuk sumbang rijal dan nisa yang bermanfaat untuk ummah?soleh solehah isn't a one day process.perlukan mujahadah & istiqamah dari sekarang.jadi gunakanlah sifat berani kita tu pada jalan dakwah,untuk Islam.

sebab in the end,fitrah kita semua sama sebenarnya;
untuk jadi perempuan pencinta Tuhan.





p/s-gambar dan entry credit to akak blogger yang baru kawen seminggu.barakallahulakuma :)
syukran jazilan kathiran=))

0 precious words:

Post a Comment

'/>