Saturday, September 21, 2013

The Mukmeen Qowiy.

Assalamualaikum and hye.



Back to years ago,when I was a student in a boarding school,somewhere in Perak.It's the night before balik bermalam,and everyone in the dorm was busy packing,and I was there dekat hujung dorm dengan seorang akak senior ni,having nice long-nescafe-sipping-conversation.Orang lain packing,kitorang sembang.Well,last minute packing is our talent.Nak kata apa kan (amboih riak kakaka)

We were talking about the exams and studies and homeworks and some random stuffs,when I started to ask her(I've been keeping the question for quite long actually);

"Akak,you've been in tough moments for so many times,what makes you so strong?"

Dia,yang saya kenal.Sangat kuat.Sangat tough.Sangat tabah.Dan sangatlah degil,degil untuk kalah dengan ujian.She's pretty inside out.Aku syak kalau aku ada abang dah lama aku paksa abang aku meminang dia.eh.

Her life being a prefect and a BASHAR(badan dakwah) and ultimately a form five student aint that easy.Mana nak kejar homework,meeting,buat talk dengan junior,handling school programmes,fulfilling the teachers expectation(to get excellent result) bla bla bla.

Hidup dia sangat busy.Even we're living in the same dorm,kekadang 2 3 hari tak nampak muka.Before subuh dah tinggalkan dorm,tapi kekadang midnight pun still tak balik balik lagi.

You know the moment kita rasa penat yang boleh bawak menangis.Me,at that time,being a kid,pernah menangis sebab masa tu banyak sangat homework kena buat,hand-outs yang kena baca(Madam Aishah's students sure know this well lol).Honestly bila teringat balik zaman tu rasa macam nak ketuk kepala diri sendiri guna hammer,amende lah minah ni homework banyak pun nak menangis.Memang perangai.

Tapi dia,walaupun sangat busy,triple times busier than me,tak pernah miss dhuha,tak pernah miss qiyam,tak pernah miss baca Quran.Being a daie,of course ada orang tak suka.Memacam pernah dengar orang kutuk dia ni.Tapi,dia cool je kot.Takde nak menangis,takde nak stress stress.Muka tenang je aku yang stress pun boleh tenang jap bila tengok muka dia.Pastu tengok muka homework stress balik akaka

So back to the question,waktu tu,dia jawab mudah je.

"Sebab motif hidup ni,nak raih redha Allah."

"Amboi,clichenya.tak faham.Explaination please."

"We're born as a fighter.A fighter towards our nafs,a fighter towards our evil desires.Selagi kita hidup,selagi tu lah kita kena usaha.Dan perjuangan tu hanya akan terhenti,bila kita mati."

"Tapi,akak tak penat ke?I mean,semorang kan ada weak point memasing.Tapi akak ni tak pernah lemah pun I tengok." (kemain dengan seniors pun cakap 'I' lol)

"Akak pun tak kuat mana,sebenarnya.Of course,at some points in life,kita akan rasa broken.Rasa macam "Oh man,i've had this enough.I can't take it anymoreee." Well,akak pun manusia.Tapi,bila kita tahu apa tujuan hidup kita,tu yang akan jadikan semangat kita luar biasa."

"Argh,tak faham." *baling bantal*

*Sambut* *Gelak* Amboi dia ni,ekstrem.Okay,lets make it simple.ingat tak cerita Nabi Muhammad,masa tahun kesedihan?

"Yang Siti Khadijah dengan bapa saudara baginda wafat tahun yang sama tu kan."

"You got it right.Lepas tu apa jadi?"

"Alaaa,tak ingat."

"Then,Rasulullah waktu tu pergi Taif,kekonon nak tenangkan hati.Tapi tahu tak lepas tu apa jadi?"

"Tahu.Diorang baling dia dengan batu kan?"

"Betul.And here comes the most interesting part,waktu tu tahu tak apa respons dia?Dia tadah tangan dan berdoa,ni akak translate roughly je, "Ya Allah,aku tak kisah ujian apa pun yang Kau nak turunkan pada aku,aku terima.Selagi redha kau ada denganku."Nak tunjuk kat sini,betapa tabahnya rasulullah ni,dia tak kisah Allah uji hebat macam mana pun,diri dia disakiti macam mana pun,selagi Allah redha dengan baginda.

(full du'a)


"Tapi,nabi kan maksum.Memanglah."

"Awak ingat,Allah sebut segala kisah nabi-nabi yang dedulu ni saja-saja ke?Allah cakap semua kisah tu,Allah turunkan untuk kita,so that kita boleh ambil pengajaran.Takde satu pun ayat Quran tu sia-sia.Cuma kita je yang butakan mata,butakan jiwa.Taknak ambil pengajaran."

"Ouch,that hurts."

 
"Tak kata awak.akak pun sama je.dua kali lima.Tu sebab kita ni kena sama-sama saling nasihat,bila akak lupa awak ingatkan.Bila awak lupa akak ingatkan.Gitew."

"So, the point is?"

"Hidup ni macam satu jalan.Jalan nak ke syurga.Jalan menuju Tuhan.Alongside kat tetepi jalan semuanya ada duri ada lubang ada bonggol traffic light yang kita kena tempuh.Tapi kita takde pilihan,takde jalan lain,nak syurga.Nilah jalannya.So,nak taknak,still kena tempuh.Sepanjang jalan tu,awak mungkin akan luka,akan jatuh,akan tersungkur tapi bangunlah sebab Allah.I mean,memanglah payah,nama pun mujahadah kan.Tapi insyaAllah selagi Allah tu motif untuk kita hidup,kita takkan give up."

"Okay,faham.Selagi hidup,selagi tu lah akan datangnya ujian.Tapi selagi kita ada iman,ada agama,percaya yang Allah tu dekat,letak pergantungan pada Allah kuat-kuat,jaga hubungan dengan Allah erat-erat,insyaAllah kita akan get through semua ujian tu,untuk sampai ke final destination kita;syurga.Macam tu?"

"Wow,impressive.Is that the Shakespeare in you talking?"

"No,its your adik dorm kesayangan."

"Ei,perasannya!"

"Eleh tak nak ngaku sudah."
"Hmm,akak,promise me one thing,will you?"

"Amende?"

"Yang you will be with me,through thick and thin.Yang kita kan ada dalam trek yang sama,no matter how hard things get.Yang akak akan pimpin tangan ni,sampai syurga?"

"Ei dak ni buat jiwang lak dia."

"Alaa janji je lah."

"Haha yelah,janji."


______

Kita semua membesar,
kita semua belajar,
tapi tak semua menjadi dewasa.

And for those who keep wondering "how to be strong?" "how to be tough" "how to not give up on life" etc etc ,I hope this entry helps.Tak banyak,sikit pun jadilah.

Walaupun jalan hidup kita berbeza,walaupun setting cerita kita berbeza,
tapi still,kita semua kejar satu tujuan hidup yang sama;
untuk raih redha Dia.





So..........













jadi mukmeen qowiy,
jom?









Afifah Daim,
210913,1827.



p/s-things are getting harder.mohon doakan yang baik-baik untuk saya :)
syukran jazilan kathiran=))

5 comments:

  1. Haiya yusbihu almukmin qowiy ma'an.. always remember Allah when the trouble comes.. Aamiin..
    P/s: with mdam aishah's homework you become good in English on that time is'nt?

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah.keep me in your du'as.
      P/s-not that good anyway but as I learn more I eventually fell in love with her and she becomes my most fav teacher ever ;)

      Delete
  2. InshaAllah. . Me too. She is a good teacher. ^_^

    ReplyDelete
  3. yeahh be strong .whtever Allah does ,its for our best.btw thats pretty good of ur entry.geugeos eul yuji fella !! :))

    ReplyDelete
  4. Thank you so much for the doa with the translation. Unfortunately, I cannot download the picture of doa automatically. So, I prt screen this page. This helps me a lot. Thank you for sharing this.

    May Allah blesses you =]

    ReplyDelete

'/>