Sunday, June 2, 2013

Jangan merajuk sayang.

In the name of Allah The Most Gracious The Most Merciful.

Assalamualaikum and hye pretty hearts :)

Yeah its been a long time since my last update which is 2 months ago because...hmm i don't know i'm lost and just couldn't find my way back.so yeah.sorry.

In life there comes a point when you just get tired of everything.every single thing.fed up.penat.lelah.rasa macam dah tak mampu nak melangkah.semorang ada their own struggle yes i know.semorang pernah tempuh kesusahan.semorang ada calamities ada dugaan sendiri yang Allah bagi.tapi tulah kadang-2 its funny looking at how people(termasuk aku) boleh kemain memanjatkan setinggi kesyukuran bila Allah bagi nikmat tapi Allah baru uji sikit dah d*mn itu f**k ini.heh.

Manusia,suka salahkan takdir bila kita tak dpt apa yg kita mahukan.Lagi-lagi aku yg fresh out from oven,lepasan spm yg baru nk kenal dunia,yang baru nak melangkah ke alam baru.macam-macam nk kena tempuh.spm result,upu result,ipta result dan 1001 mcm benda lagi.rejection after rejection,heartbroken after heartbroken.it ain't easy.feeling rejected adalah among the worse feeling ever.kan?tapi aku yakin dugaan yg Allah bagi ni,utk kuatkan aku untuk hari-2 akan datang.

Rejection is not easy.walaupun ayat cliche orang selalu ckp failure makes us grow tapi aku selalu je rasa failure makes us fail even harder.hmmm.

I've heard this advice somewhere,sometimes bila you've put 200% efforts but you dont succeed.check balik 3 bnda ni;
1.Niat
2.Hubungan dgn Allah(inc ibadah)
3.Hubungan dgn manusia.

Kadang-2 even dah bersengkang mata study,gadaikan waktu makan tidur segala benda pun things won't go as we've planned.its kinda frusting,jujur aku kata.untuk redha kadang-2 pun aku kena struggle.sebab....entah i've tried my best.why did this thing happens to me.

Tapi yes,there's a word called tawakkal-where we put full trust in Allah.whatever happens,happens.its fated even before we are born into this world.sebab kekadang ada masanya kita kena bhnti persoalkan dan bljr utk redha dan terima.dgn tawakkal tu jugaklah datangnya sangka baik.Allah tak jadikan sesuatu tu sia-sia.ada sebabnya.a good reason indeed,insyaAllah.

Aku dah terima 3 rejection letters.jujur,sometimes its hurting inside bila kau tengok kawan sebaya kau update status dapat mara dapat jpa fly sana orientasi sini buat A-level IB bagai,dan kau hanya mampu tengok je.i mean bila kekawan yg korang dah plan nk fly sesama,they got the offer dan kau tak.sedih sebenarnya.aku kekadang nk wish 'congrats' pun berlinang air mata.sedih,tapi sedaya-upaya sorok sebab aku rasa aku tak patut jeles dgn kawan sendiri.sangat tak patut sedih atas kegembiraan orang lain.tambah lagi orang tu kita sayang.kan?

Tapi how is it possible,3 rejection letter,tak dapat fly jordan,dan tak dapat upu,tu yg terbaik untuk aku?How?

Waktu tulah,sangka baik kat Allah tu penting.mungkin dgn 3 rejection letter,tak dapat upu,tak dapat fly jordan tu Allah takdirkan aku untuk aku fly ke tempat yang lebih baik.mungkin dekat tempat tu nanti aku boleh score 4 flat,boleh study dgn selesa,boleh dpt environment yang lebih baik.who knows.

Point is,Allah tu Maha Adil,Dia tak bagi apa yang kau nak,Dia bagi apa yang kau perlu.Allah tak uji,kalau Dia tahu kau tak mampu.so apa pun yg kau tempuh(dan yang bakal kau tempuh),Dia tahu kau boleh redah.

So whoever yang rasa macam yang aku rasa,yang rasa macam dah nak give up,think again the reason why Allah created you in the first place.Dia tak ciptakan kau untuk kalah dgn ujian.Dia tak ciptakan kau untuk cepat tewas dengan ujian.Life goes on.penat memang penat.sebab syurga was never meant to be easy.

And whenever kau rasa macam yang aku rasa,stay strong.to hold on is to let go.keep on the heroic heart.sebab Allah sukakan orang yang kuat.Allah uji,sebab sayang.

Kau ada aku.kau ada Allah.
Mujahadah memang tak mudah,sebab mahar ke syurga bukannya murah.

Salam sayang,fi hifZillah :)


syukran jazilan kathiran=))

12 comments:

  1. Just trust Allah okay :D You'll be fine ... ^__^~

    ReplyDelete
  2. sesuatu yg berlaku ad hikmah nya.. just remember that all is the best planner.. trust to Allah and trust His word.(2:216)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wise words there thank you will do insyaAllah :)

      Delete
  3. Salam Afif,may I ask even if u dont have the answer..why arent u getting upu offer?your results are excellent right?-fina yg comel hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam.wahh fina comel baca blog kita ni nk terharu niii :')

      Senanya takdelah excellent mana pun hihi.tapi tulah,sometimes its not about siapa lagi layak,or siapa lagi excellent.its about rezeki.

      And kita dah redha :)-fifah yang comel jugak eh

      Delete
  4. stay strong beautiful adik .. ada hikmah . serius . nanti bila hikmah tu tersingkap baru awak akan rasa bermaknanya tempat awak pada waktu tu ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Beautiful advice insyaAllah thankyou akak do insert my name in your du'as ;)

      Delete
  5. Salam alaik ,
    Act dah baca entry nih dulu . And malam nih tetiba nak baca lagi . Hmm , know what . Tbh , time baca .aku menangis . Second time baca nihh pon bergenang tahuu . I know you are strong dear :') I can't give you useful advices like others . Cuma satu . If you have any problem . I'm here okayy . Anytime you need somebody to share and spill . In syaa Allah -you know who-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam alaik aidhan :)

      alaa jangan cemni kalau kau sedih aku pun sedih balik.well aku dlm process move on insyaAlla

      Mohon kau doakan aku.selalu.



      Delete
  6. Tengok ayat adik tak sangka baru abih skolah nampak mcm ustazah dah bile menyentuh soal agama dan aqidah .... hhhhmmmmmm ...... don't be specific kepada satu-satu person bila nak mengadu .... just wait untill mana-mana insan allah bercakap ttg topik yang membebani kepala kita then use that momment to talk about it ..... usah berniat sebagai rujukan cukup sekadar meluahkan perasaan.

    i mean biler bercakap or mengadu dengan seseorang yg bukak topik tu .... tak perlu sangat ambil kira apa yang dia kata kerana kita lebih tau apa yang kita lalui cukup sekadar meluahkan perasaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih atas teguran.

      awak kita ni srsly sangatlah lampi bila orang berkias-kias,so I would really appreciate it bila awak terus straight to the point.

      i'm sorry but I can't really get your point.jzkk :)

      Delete

'/>