Sunday, April 7, 2013

Allah kan ada.

Bismillahirrahmanirrahim.In the name of Allah The Most Gracious The Most Merciful.

hye and assalamualaikum :)

Forgive me by Maher Zain



firstly,sorry for late update.secondly,sorry for rarely update.thirdly,sorry sebab tak continue previous entry because I dont have much idea for that.fourthly,sorry for not blogwalking/replying any comments sebab kekadang terlepas pandang plus I'm the kind of blogger yang suka touch and go so bukak blogger just untuk update entry and lepas tu after 2 3 weeks baru nak jenguk blogger balik.fifthly,sorry sebab update pendek je.semoga at least ada point yang bermanfaat.


credit


life had been so hectic nowadays me still coping with the work sebab before ni I have rest for monthss so bila start buat kerja berat dah rasa penat yang amat balik pun after 6 and memalam lepas isyak ke camtu terus tidur so tak sempat sangat nak jenguk blog and even upu and the scholar things pun still kena curi masa jugak nak update tapi takpelah semoga busy sekarang ni busy yang Allah redha insyaaAllah tambah pulak dengan PRU yang dah nak dekat ni lagilah busy manjang eh apa ni takde kaitan *cakap dengan satu nafas*



in life,dah berapa ribu kali I'm knocked down dah banyak kali rasa nak give up rasa sedih rasa confuse rasa sedih tapi each time saya rasa camtu,ada magic words yang keep playing in my mind.kiranya macam everytime rasa nak give up pastu teringat ayat ni pastu mesti tak jadi nak give up haaa nampak tak betapa magicnya ayat ni kerana berjaya membuatkan orang yang hampir jatuh bangkit kembali.gitu.


kekadang tak boleh sangat nak rely dekat manusia.mungkin sekarang dia boleh dengar masalah awak 24/7.mungkin sekarang awak boleh share semua kisah suka duka ketawa air mata dengan dia.tapi esok lusa,belum tentu lagi.belum tentu.sebab dia pun manusia.dia pun ada weak point dia pun ada masalah dia pun kena ada space untuk diri sendiri.dulu saya banyak rely dekat manusia,sampailah satu point saya kecewa.sebab rasa dia makin menjauhkan diri.waktu tu,saya rasa sangat lost.tak tahu nak depend dekat siapa.saya rasa sorang-sorang.rasa takde siapa yang boleh ada dengan siapa through thick and thin,come hell or high water.


Katakanlah "Cukuplah Allah bagiku.KepadaNyalah orang yang bertawakkal berserah diri." (Az-Zumar 39:38)

sampailah terjumpa ayat ni.

betuh lah tu.its keep hurting until we detach our heart from the creation and keep our highest trust and faith in Him.kadang-2 kita terlalu sangat bergantung dekat manusia,sampai lupa yang betul-2 faham kita hanyalah Sang Pencipta.Allah tu faham kita lebih dari kita faham diri kita sendiri.kekadang Allah ambil semua yang kita sayang,so that yang tinggal hanya kita dan Dia.so that antara kita dan Dia,lebih banyak ruang yang terbuka.hati,kenapa susah sangat nak faham?




sebagai orang yang beriman,semua orang tahu yang Allah tu sentiasa ada dengan kita.tapi tu lah,kekadang tahu hanya sekadar tahu.tapi tak meresap dalam hati.tak dapat nak dapat hadam dalam jiwa.sebab tu adanya ujian.untuk menyedarkan iman.Allah knows best.betapa sweetnya Allah tu,untuk setiap kepayahan pasti di penghujungnya dihadiahkan kita kebahagiaan.cuma kita yang terlalu cepat nak mempersoal dan tafsir,sebab tu kekadang kita tak nampak hikmahNya.

untuk awak yang rasa dah terlalu lemah nak melangkah,teruslah kuat sayang.Allah kira semua penat lelah air mata dan semua effort tu.teruslah kuat,untuk Islam.teruslah kuat,sebab untuk dapat apa yang kita cinta kerana kuat untuk tempuh apa yang dibenci.

still rasa down lagi?say this repeatedly to yourself.


This is my journey.Allah puts my here and I'm just here to carry on.

stay strong.because Allah loves you <3
Allah ada.setiap saat mahupun ketika atau untuk masa yang lebih singkat dari itu,Allah ada.
untuk setiap saat ketawa riang gembira mahupun air mata,Allah ada.


Katakanlah "Cukuplah Allah bagiku.KepadaNyalah orang yang bertawakkal berserah diri." (Az-Zumar 39:38)



p/s~lama tak doodle sebab laptop dah break down tsk tsk takde sesiapa ke nak hadiahkan macbook ke laptop touch screen takpun nak bagi laptop untuk hantaran ke(wahh)





syukran jazilan kathiran=))

4 comments:

  1. yeah.. stay strong.. Allah loves u..=D

    ReplyDelete
  2. nice day:)
    saya adalah saya hari ini karena pilihan-pilihan
    yang saya kemarin..


    bagi-bagi motivasi yaa.. :)


    http://wisataoutboundmalang.com/

    ReplyDelete

'/>