Thursday, February 7, 2013

girls talk:oh my hijab!


bismillahirrahmanirrahim,in the name of Allah The Most Gracious The Most Merciful.

assalamualaikum and hye semorang :)

after a long time,i decided to update this entry sebab hmm dah okey sikit lah daripada feeling yang macam tah pape tu.life has been so monotonous recently.i just miss my school so much.rindu nak pakai uniform sekolah.rindu nak bertapa dekat kelas razi.rindu nak stay up dengan kengkawan dekat koridor sehinggakan tak tidur sampai pagi.rindu nak buat heart-to-heart-session dengan aina,aqil,ekah, wanie,dengan cebah.rindu dekat bebudak satu meja dekat kelas. i.miss.my.school.life.badly.baru reti nak windu sekolah.padahal dulu dia yang tak cukup tanah sangat nak berhenti sekolah kenn.

its februaryyyy.ya Allah how time flies.dah nak dekat 2 bulan duduk rumah.and another sebulan lebih for the results to be released(its on 22nd march 2013)seriously few weeks ni i've got so much pening kepala sebab overthinking.tapi tah lah.maybe sebab now dah roughly 18.dah kena pandai decide future sendiri,nak sambung studies kat mana,nak amek course apa,nak further overseas ke dalam Malaysia je dah tak boleh kisah sangat untuk benda-benda tak penting and numerous things untuk difikir dan didecidekan.even 17 dengan 18 tu setahun je beza,but it just make so many differences in my life lah.erggh.i dont know.maybe it was just me.hmmm tahlah.

ini sudahpun perenggan ketiga namun i haven't start anything yang related to the title pun.ya,bab membuang masa orang,saya mempunyai talent yang tidak dapat dipertikaikna lagi hahaha *gelak jahat*

so lately there's so much fashion of tudung had been released in even lower price.you say it lah,halfmoon shawl,magie shawl,tudung bawal,tudung awning,tudung syria,selendang,pashmina bla bla bla.and even the tutorial pun can be easily viewed dekat youtube.you just type hijab tutorial and there will be millionth results pop out with so many pusing-belit-lilit-pin-secure-process."ohh i wear my tudung like this","i buy my tudung from this blogshop" bla bla bla.

in islam there's no ayat in the quran stated that tudung labuh bulat berjahit di tengah is the best,tudung syria is the best,pashmina is the best bla bla bla.takde.depends on people,if you selesa dengan pashmina,then wear pashmina.if you happy much with syria,then wear syria.if you think your face looks suitable with shawl,then wear shawls.and the list goes on.no matter how you wear the tudung as long as it follows the syariat,then it will be okay.

some girls easily get confused when it comes to the-following-syariat-part.maybe sebab they think tudung is just a piece of kain which you wear to cover(even sometimes it is lut sinar and lut cahaya though) your hair.not more than that.as long as you feel yang sehelai kain telahpun diletakkan di atas kepala then its called hijab.no,its not like that,dear girls.

as for me,girls should have known this guideline which makes your piece of kain-tutup-kepala are qualified enough to be called as hijab.so lets cekidaut !


1.menutup dada




no matter how many belitan or lilitan you make at your tudung,please cover your chest part.please.


2.tak jarang



ni especially for tudung bawal lovers lah sebab most of tudung bawal are jarang sebab kain dia sangat thin.so please wear your inner tudung to cover the things that have to be covered.teringat dulu belajar sains masa sekolah rendah,tak ingat tajuk apa,tapi objek ni ada 3 jenis tau.lutsinar,lut cahaya dan legap.lut sinar means transparent.lut cahaya means nearly jarang,kira macam nampak bayang and legap means bahan yang tidak membenarkan cahaya menembusinya langsung langsung.so your tudung,should be legap.not lut cahaya,apatah lagi lut sinar.




3.longgar




the tudung must be longgar enough so that dia tak nampakkan bentuk telinga.kalau boleh mohon avoid kain lycra sebab material dia memang jenis yang melekat-lekat.so boleh nampak bentuk even dia labuh menutup dada.i guess you know what i mean.there's a difference between wrapping and covering.


so when your kain tutup kepala has these three things,then it is qualified enough to be called as hijab.


nowadays i'm grateful enough to see more and more muslimah started to wear their tudung.alhamdulillah.tapi tapi tapiii susah nak tengok yang bebetul jaga aurat jaga maruah.err,i meann,you just take a look dekat people around you yang wear hijab,tapi pakai legging.pakai hijab,tapi date dengan pakwe tak hengat dunia.pakai hijab,tapi gelak kemain mengalahkan,pakai hijab tapi bertepuk tampar suka suki je dengan bukan mahram.and the list goes on.

mungkin ramai antara kita yang terlupa*tak cakap orang,saya punn T_T* untuk memakai hijab with an accesory called al-haya'(modesty)sebab nowadays sangat rare untuk jumpa this modesty even among those hijab girls.modesty ni merangkumi semua.in the way you laugh,in the way you talk,in the way you walk,in the way you eat.something yang sepatutnya dipakejkan bila pakai tudung.so that takdelah keluar thoughts macam "ek ena dia tu pakai tudung tapi semedang melekat dengan boypreng","ingatkan pakai tudung bagus,tapi perangai,ngalahkan orang baru masuk pusat pemulihan akhlak',"even minah tu pakai tudung dia mencarut dah macam berzikir kot weyy" and yeah so many more negative things related to hijab.and this cause people to blame hijab and jadikan benda tu alasan untuk tak pakai hijab.we wear hijab tapi at the same time we forget the islamic ruh that should be carried along with the hijab.salah kita,bukan salah hijab.

let me give you one example.in the quran,it is stated that prayers(solat) can prevent us from doing bad things.tapi depends,on how we perform your prayers.kalau the mind and heart doesn't come together with the body,performing the prayers,then thats why people still do bad things even when they perform their prayer.same goes to hijab.yang buat salah ialah yang memakai hijab.jangan salahkan hijab.do you get me?

wearing hijab, you have to renew your intention all over again.always say to yourself "i wear hijab because of Allah.not because people say i am prettier when i wear hijab,not because everyone is wearing hijab so that i want to wear the hijab too,not because its the 'in' thing nowadays,not because my eyes will look bigger,not because my parents ask me to do so.not because anyone.i wear hijab because of Allah.that's it.

if you're sincere in covering your aurah,insyaAllah you will not feel that its a burden.yet,you will feel happy and safe sebab you know Allah loves you and He cares for you.He wants to save you from bad boys' eyes.alaaah you know lah their eyes cane kan.


so yeah,mohon maaf atas segala silap dan salah.and if i ada tersalah kat memana part  in this entry mohon perbetulkan.sorry for english yang macam tah pape.and thanks for reading :)


syukran jazilan kathiran=))

8 comments:

  1. salam alaik. alhamdulillah ilmu. baru habis spm eh? luangkan masa dengan bermanfaat ye dik.. :D
    takut tengok fesyen sekarang. nak beli tudung pun takut. alahai.. g kedai, belek tudung mau sejam. mmg la, kain jarang la, pendek la, terlampau byk hiasan la.. susah kan? jzkk atas perkongsian ilmu. menarik! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam.alhamdulillah.insyaAllah kak,tapi tu lah susah sebenarnya bila ada banyak sangat masa ni,boleh lekaaa :')
      ha'ah for me tak penting pun semua tu.yang penting selesa dan tutup aurat.that's it.
      jzkk jugak akak.segala pujian dikembalikan untuk Dia.
      thanks for reading :D

      Delete
  2. Rindu sekolah yer.. ahaha XD


    Pakailah tudung apapun asalkan menutup dada ;)
    good LONG entry :3 macam buku teks, haa *gurau*

    ReplyDelete
  3. sangaaat hahaha :D

    kita bila dah start menaip susah nak berhenti ;)

    ReplyDelete
  4. kita sama2 berusaha perbaiki diri berusaha menjadi muslimah sejati..moga sentiasa cantik pada pandangan Allah..amin..

    ReplyDelete

'/>