Thursday, January 17, 2013

muslimah dan oppa korea.

bismillahirrahmanirrahim.in the name of Allah The Most Gracious The Most Merciful.

assalamualaikum and hye everyone :)



baru-baru ini telah diadakan Golden Disk Award yang telah diadakan di Sepang,Kuala Lumpur.for those yang tak tahu dan tak suka untuk amek tahu pape pasal kpop ni,GDA ni adalah once in a year award yang diadakan untuk appreciate korean artists.contohnya macam infinite,wonder girls,snsd,super junior,2pm,big bang,beast,shinee dan banyak lagi.

dan untuk spesies yang tak minat korea,pastilah merasa annoying apabila melihat kengkawan menghapdet status mahupun tweet tentang oppa korea kesayangan mereka sambil terkinja-kinja kegirangan di atas katil dan berkata "homaigad boyfie i yang handsome dah sampai malaysia aaaaaa tak sabar nak jumpa tauuu aaaaaa aaaaaaaaa"*mata bersinar-sinar bentuk bintang*(perlu ke jerit bebanyak kali heyy menyirap je darah ni*genggam tangan*)ai pun macam kekadang tak paham adakah handsome itu merujuk kepada lelaki yang memakai pinkish lipbalm dan membuat muka comel serta memuncungkan mulut apabila bergambar.eeeuuuwww.


ni adalah gambar tersopan yang ai dapat cari.ohh btw group ni nama super junior*sempat lagi*


saya sendiri tak sure bila kpop start popular kat malaysia.maybe 2 or 3 years back kot.and to be honest,i was once a kpopper.tapi takdelah macam addicted sangat.dan artis yang i minat tu sangat sopan kay tak pakai baju seksi seksi tak pakai subang so macam bersih lah*ayat bela diri*tapi tak lama lepas tu,macam few months lah, alhamdulillah Allah send someone to tegur me about that korean thingy sebab masa tu i punya profile pic kat pesbuk gambar jersi tapi nama artis korea.(jap tu kira addicted ke tak tu?)so dia macam upset sikit lah sebab dia kata itu tak mencerminkan diri seorang muslimah.sentap jugak lah waktu tu terbisu kejap tapi tak boleh nak marah sebab dia bukan cakap benda tak betul.

so sebab i pernah jadi kpopper,bagi ai kpop ni adalah virus hiv*tetiba*.dia macam once kita dah addicted gila dekat oppa(ataupun oppang bak kata mat luthfi) korea ni,dia macam lain tau view dia.faham tak apa yang ai cuba sampaikan?tak paham?ce korang carik gambar oppa yang korang minat  dalam version yang korang rasa paling mencairkan hati pankreas serta jantung,pergi bawak kat mak korang pastu tanya,"mak,mak rasa pakwe ai ni handsome tak?"nescaya dengan serta merta mak korang akan menjegilkan mata sambil berkata,"hang amek laki dari ceruk mana ni?berantai bersubang segala bagai.muka dah lah macam orang asli dari vanuatu je.hang ni tengok guna mata ka guna hidung".dalam sekelip mata gambar itu sudahpun berada di dalam bakul sampah.dan korang pun berlari ke bilik sambil menangis teresak-esak dan menghentakkan kaki.


kekadang ai pun bila macam terjumpa gambar certain korean yang ai pernah rasa macam good looking,mesti wonder balik eh asal aku kata dia good looking dulu.kenapa kenapa?ya,mungkin inilah yang dinamakan cinta itu buta.bisik hati kecilku.(tak payah nak bisik sangat lah kan)


so itu cerita ai tentang dolu dolu.i yang pernah terkena virus kpop ni.tapi alhamdulillah much lah sebab dah berjaya membebaskan diri setelah dicucuk dengan vaksin hidayah dan dirawat dengan panadol iman.tapi i admit it was hard at first.perasaan dia macam korang tetiap hari makan tutti frutti tapi satu hari korang diserang kencing manis dan kena stop makan tutti untuk rendahkan glucose level dalam badan korang.haa camtulah rasa dia.nak nak yang jenis addicted melampau sampaikan wallpaper dekat iphone dekat macbook dan juga dinding dinding berwarna purplish pink di bilik dihiasi dengan oppa-oppa korea tersayang.


plus,korea punya artis ni dia kan macam banyak yang kekadang tak pakai baju kan,pastu yang girls pun mulalah nak "ya Allah pakwe i ada six pack kot homaii so hotttt".and for me it is not appropriate lah sebab aurat lelaki kan antara pusat dengan lutut kan,so kalau korang dah menghadap oppa oppa sambil scan setiap sorang ni dah ada six pack ke tak,ada lemak berlebihan ke tak,sorry to say,tapi its kind of tak menjaga pandangan lah.tu belum lagi lelaki kalau suka kpop cane tu nak jaga pandangan daripada tengok kaki kaki cantik yang menjadi aset girls generation itu.ke korang pun suka tengok six pack jugak.hah pape je lah.


so yeah.nak get rid of those korean things memang susah.tapi kalau cuba dan usaha for the sake of Allah,Dia akan tolong punya.it will be quite hard at the beginning,tapi once you dah berjaya get through it mesti rasa puas dan memang berbaloi.

nak change for something good tak mudah.it takes time.a step at a time.korang cubalah reduce sikit sikit jangan terus nak buang semua.contohlah macam tetiap hari tengok 20 music video of kpop,esok reduce lah lagi sampai tinggal 15.esok lagi reduce lagi sampai tinggal sepuluh.esok esok esok lagi reduce lagi dan lagi.


so that's all.sorry kpop fans kalau i cause you guys to feel offended.sorry much.senyuuuummm :)


daripada nyanyi lagu tahpape takde maksud dan tak bawak benefit tu,maybe korang boleh dengar yang lebih bermanfaat,yang dengar lagu tu boleh bawak ingat kat Allah ke.orang Islam ni buat pape pun kena ada caranya.hebat kan Islam ni sampai nak dengar lagu pun ada adabnya?



sampai sekarang terpikir cane lagu ni boleh dijadikan lagu untuk setia hujung nyawa.sumpah tak paham.

syukran jazilan kathiran=))

9 comments:

  1. awak suka suju ehh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.suka lah kot.masa zaman muda-muda :D

      Delete
  2. thanks entry ni sangat lah headshot
    terima kasih kerana menyedarkan saya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakikatnya yang menyedarkan itu Dia.saya hanyalah pengantara.la syukran 'alal wajib:)

      Delete
  3. KPOP in sya Allah boleh buang dan dah buang, tapi RUNNING MAN?

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah tahniah :)
      senang cite camnilah,pape pun entertainment,as long as tak melalaikan,tak bawak kita jauh dari Allah,then its okay.

      Delete
  4. lagho2 jugak,tapi jgan smpai lupa Allah.salam perkenalan =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. roughly lagha pun dah bermaksud something yang melekakan kita dari ingat Allah kan?

      salam perkenalan jugak :)

      Delete
  5. Positif ... persembahan tarian kpop sangat jitu dan consistent... mereka sangat berdisiplin dalam berlatih tarian mereka.

    Sex is part of life... sex is part of human being .... their main fokus is sex appearance. Itu yang menjadikan manusia addicted tapi mereka tak sedar sebab mereka tak kaji siapa diri mereka siapa itu manusia dan bagaimana otak berfungsi.

    ReplyDelete

'/>