Friday, January 11, 2013

dont judge people.we never know their position in Allah's sight.

bismillahirrahmanirrahim.in the name of Allah The Most Gracious The Most Merciful.

assalamualaikum and hye reader(s) :)


masa dinner semalam ;


Me:ehh esok dah jumaat eh?wahh cepatnya masa berlalu*nada teruja sambil mata pandang ke langit*                                                                                    
Miwa:kejap awak kata?sekolah dah lah balik pukul 4 homework berkoyan-koyan tidur pun asyik tersentap terjaga mengigaukan homework je ahhh tensen gua mencik ah sekolah tu rasa nak bakar.sehari dekat sekolah tu bagaikan sebulan awak tahu tak?                                                                                                 


motif?k sebenarnya nak cakap yang masa berlalu begitu pantas haha tu je.beriya nak rewind conversation segala tah pape je.btw miwa is my sister


lately i macam susah sangat nak update blog tak tahu nape.takpun kalau ada idea pun bila log in blogger nak create new post then baru je start tulis perkataan dua patahtetiba termangu-mangu dan terkial-kial macam tikus masuk tempayan sebab tetiba tak tahu nak tulis apa.adakah ini disebabkan i sudah lama tak buat calculation addmath mahupun menelaah si killer subject biology menyebabkan kelembapan otakku berfungsi untuk generate dan brainstorm dan elaborate sudah boleh mengatasi kelembapan kura-kura gergasi di galapagos?haha sungguh aku tak punya jawapan.asal rasa macam beriya je ai ni.

btw how's life going?my life as a part time maid di rumah sendiri okay lah.lagipun i kerja office hour*demand kemain*so macam okey je sebenarnya tapi kekadang rasa macam sibuk jugak lah dari pagi sampai petang tu.tapi tak tahu apa yang buatkan ai sibuk?adakah ai suka menyibukkan diri?ataupun sememangnya merupakan seorang penyibuk?(perlu ke nak tambah segala imbuhan dekat depan perkataan 'sibuk' kekeke)tipulah kalau tak boring langsung kadang-kadang ada je rasa boring petala kelapan sehingga membuatkan ai tekad menceburi bidang doodle yang sangat merisikokan orang-orang bertangan kayu macam ai ni untuk menghabiskan masa bertahun-tahun di hadapan laptop tanpa menghiraukan apa yang terjadi.tu pun adalah 2 3 ketul je doodlenya.dan tak cantik pun tapi who cares?ohh btw sekarang ai sudah memiliki kemahiran membuat multi tasking contohnya macam sambil menggoreng ikan boleh menanak nasi dan dalam masa yang sama menyidai kain barang sehelai dua.hebat tak hebat tak?k tipu je.

k dah hebat kemain intro sampai dua perenggan dahlah macam takde point je.sebenarnya dah lama macam nak tulis entry yang santai sikit so orang pun macam takdelah rasa heavy sangat nak masuk dan hadam dalam kepala tapi since mood macam roller coaster sekejap baik sekejap hangin sekejap moody sekejap sky high so kenalah bijak memilih masa untuk menulis entry baru kerana tidak mahu entry berunsurkan emosi semata nanti orang yang membaca pun mesti rasa macam nak baling ai dengan periuk belanga.k dah tambah satu perenggan lagi untuk intro je hebat hebat =='

menjawab pertanyaan seseorang.ehh bukan pertanyaan,lebih kurang macam luahan perasaan sebenarnya.


"i felt down when people keep reminding me about my bad life in the past when i am striving to have a good one in the present".
let me give some sort of situation;

korang pergi shopping dengan kawan korang dekat pavi*tempat nak grand je* then tetiba kawan korang tu jumpa satu baju cantik tapi macam seksi sikit,seterusnya dia pun menggayakan baju itu di badannya sambil buat pose macam tyra banks dengan harapan korang cakap baju tu cantik.then korang pun dengan ikhlas dan jujurnya mengatakan,"err,cantik,tapiiii ketat sikitlahh cari baju lain lah" dan dia pun menjawab tanpa rasa bersalah,"alah kau tu dulu pakai macam sarung nangka aku tak kecoh pun,baru join usrah sikit nak berlagak alim"*campak baju dan beredar sambil menghentak kaki*


korang menghapdet status di fesbuk tentang keburukan couple ikhtilat dan sebagainya,when tetiba ada orang komen,"kau pun dulu aweks keliling pinggang nak bagi tazkirah kat orang konon eleh belah lah luuu!!!!"*tanda seru berulangkali menunjukkan si pengomen amat marah dan menyampah*

korang publish entry pasal kepentingan solat dalam kehidupan when tetiba ada anonymous menjelma di shoutbox dan mengatakan,"hek eleh kautu pun dulu solat aci tenggelam timbul nak ajak orang solat kunun kau pergi habiskan belajar rukun solat dulu lah"*tetiba*

sometimes kita rasa macam dah baik.bila dapat istiqamah puasa sunat dah rasa hebat sangat.bila dapat istiqamah qiyamullail seminggu sekali pun dah rasa "woohhhooo alim gila aku".bila dapat istiqamah menutup aurat rasa macam ohh akulah muslimah sejati*flip tudung labuh*bila dapat istiqamah puasa sunat dah rasa macam ohh aku ni soleh gak tak sangka aku*sambil tengok cermin betulkan rambut*.


kita rasa kita ni hebat sampai bila tengok orang yang baru nak berubah ataupun in progress untuk berubah kita rasa macam hok aloh dia ni nak niat puasa pun tak hafal takpun dia ni aurat perempuan pun tak tahu dulu masa kat sekolah tak amek pendidikan islam ke takpun isy dia ni teruk gila rukun islam dengan rukun iman pun tak tahu beza.


tapi kalau dah semua amalan bertambah pun,tapi tak ikhlas,hanya sebab nak menunjuk kat orang,semata-mata nak suruh orang puji penghayatan pun ke mana ikhlas pun ke mana,and you expect Allah akan terima semua amalan awak?pffftttt

kalau korang perasan,dalam Quran,when it comes to amalan,it will be "'ahsanu 'amala",bukan "aksaru 'amala".tak percaya,sila pergi amek quran anda dan yeah lets check it out!

*ahsanu:terbaik
*aksaru:terbanyak


yang menjadikan mati dan hidup,untuk menguji di antara kamu siapakah yang lebih terbaik amalnya? (Al-Mulk:2)

untuk mendapatkan yang terbaik,tak semestinya kena buat amalan luar biasa.even amalan yang basic mahupun biasa biasa je pun boleh diusahakan untuk jadi amalan terbaik.contoh paling senang,solat lima waktu.solat walaupun hanya ibadah biasa tapi bila awak dapat lakukan dengan tenang ikhlas dan sepenuh penghayatan adalah lebih baik daripada bersolat sunat walaupun berpuluh rakaat dalam keadaan rush dan kelam kabut.baca Quran walaupun hanya satu page sehari tapi awak dapat baca dengan bertajwid dan faham makna adalah lebih baik daripada baca Quran 20 page sehari tapi tajwid pun main sebat je dan tak faham sesen pun maksud ayat yang dibaca.and the list goes on.


ibadah is about the quality,not quantity.even korang tengok someone tu macam takdelah banyak sangat buat amalan,tapi still korang tak boleh pandang rendah dekat dia sebab yang nilai amalan adalah Allah.so please.tak baik lah downkan orang camtu.semua orang buat silap kot.tak baik ungkit balik dosa orang lain.sedangkan Allah pun tutup aib kita.kalau orang tu teruk cane pun bila dia dah sungguh sungguh bertaubat Allah akan ampunkan dosa dia.dan manalah tahu kedudukan dia mungkin lebih tinggi di sisi Allah.no one knows.


when you are about to forget your previous sins and creates a good future,then tetiba ada orang ungkit ungkit pasal your past,it hurts.it really hurts.sebab kalau boleh we just wish that we dont have that kind of past. when you've got rid of something you've regretted, you'll forget it. but when the memory of it comes back, rasa cam sedih and disappointed dengan diri sendiri.

sebab semua orang ada sisi gelap dalam hidup.semua orang pernah buat silap kot.so takpayah nak poyo sangat lah bajet bagus dan bajet hebat nak judge dan persoalkan orang yang pernah buat dosa*tetiba emo*kita sama sama islam.sama sama patutnya boleh faham dan support sesama sendiri bila orang nak berubah jadi baik.manusia boleh berubah,sekiranya diberi ruang dan peluang.peace.

ohh bytheway ini adalah 3 biji doodle hasil tangan kayu ai.i struggle kot for these doodles.maybe sebab amatur so macam lambat kemain nak siapkan satu doodle dan tak cantik mana pun.tapi yeah who cares?




waktu ni tengah mengidam tutti tapi takde sape nak belanja sobss







                                                
p/s-currently menstalk blog fatin liyana dan maria elena hahaha i'm a good stalker i know :P  
p/p/s-kalau boring boleh baca e-book yang best best dekat sini.best dan free je tak yah keluar sesen pun.baik lah uncle harun yahya ni i like *tetiba*
            


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               


syukran jazilan kathiran=))

2 comments:

  1. Sorry dik panjang sangat .... hopufully you happy dengan comment-comment anonymous kali ni ... tak sia-sia adik menulis ada gak manfaat pada orang lain.You should get credit for what you had wrote.It's up to Allah what you deserve.

    ReplyDelete

'/>