Monday, December 31, 2012

kerana ujian itu penguat cinta.percayalah. *new year edition*

bismillahirrahmanirrahim.in the name of Allah The Most Gracious The Most Merciful.

assalamualaikum readers.

ohh firstly,the sambungan part for this entry will be updated soon,insyaAllah.i thought i could update it earlier tapi since few days ago i malas sangat and ada some problem to be handled so kita skip dulu part tu okay.
 




       ************************************

31 December 2012.how time flies so fast.and even me tak percaya yang now i am a grown up kids *eh* yang dah habis spm dan sedang gigih menanam anggur di kebun belakang rumah.and for that special thanks to sbp integrasi gopeng*hye igopians* for the five-years-precious-unforgettable-memories.for all those suka duka pahit masam kelat masin moment yang berjaya mengubah saya daripada seorang budak tecik yang suka nangis sebab homesick ataupun parents tak dapat bawak pergi outing*eh* kepada seorang afifah yang yeah i tahulah tak hebat mana tapi at least a better and stronger girl compared than before.i wish lah hehehe :D

2012 had been sucha significant year for me.and maybe boleh jugak nak cakap tahun ujian untuk seorang hamba biasa yang sedang bertatih mencari redhaNya.daripada awal tahun lagi from the konflik da'ie situation,getting not okay results masa mid year,stress belajar,coping with students problems,ada big quarrel with someone masa nak dekat spm,arranging masa antara studies dengan posts,and yeah so many more yang i  rasa macam hmm tak perlulah canang kat semua orang.kalau nak ikutkan 2012 is so not nice to me.tu sebab kalau tengok entry yang saya update tahun ni most of them banyak yang macam alahai sesedih je semua version sentap version tacing version potong bawang.

and for this entry,which will be the last for 2012,i hope i tak buat entry tacing dah hehehe *senyum*.

memanglah most of the time people *including me* akan pandang ujian itu adalah sesuatu yang unfavourable yang tak best yang kalau boleh semua orang taknak lalui.kan best je kalau life ni happy je takde sesedih takde nak sentap takde nangis nangis.kenapa tak macam tu?kenapa semua orang tu even happy mana pun even optimis mana pun dia mesti some points dekat dalam life Allah akan datangkan jugak ujian untuk Dia.why lah why?i keep on asking sampai one day i found this verse,a very motivational verse in fact.


Apakah kamu mengira kamu akan masuk ke dalam syurga,sebelum datang kepadamu ujian sebagaimana orang-orang terdahulu daripada kamu,mereka ditimpa kemelaratan,kesengsaran dan kegoncangan,sehingga rasul dan orang-orang yang beriman bersamanya berkata,"Bilakah datangnya pertolongan Allah?[Al-Baqarah:214]

this verse is so powerful.Allah sendiri kata,kalau nak nak masuk syurga,kena diuji dulu.
so kalau tak diuji,cane nak masuk syurga?even the rasul and the believers was so tested and so shaken,that they asked where is the help of Allah?
and see how Allah beautifully answers at the end of verse by saying;



........Indeed,My help is near[Al-Baqarah:214]
masyaAllah,this verse is just too beautiful.


life is a process of striving.striving in being an awesome slave of Him.striving in being better caliph in this world.striving in being a loyal daughter.striving in being an excellent student.yeah everyone of us strive on our own way and for different goal.some people may strive to just completing the 5 times prayers,some people may strive to just wearing a scarf on their hard,some people may strive to recite Quran 1 juzuk per day,some people may strive to lower their gaze and the list goes on.depends on the people and how hard they strive.and the end point is nothing else than having His bless on anything that we are striving for.


there will never be a complete happiness in this virtual world.the only complete happiness is in the Jannah.and there will never be a complete sadness in thisvirtual world.the only complete sadness is in Jahannam.Nauzubllah.in Surah Al-Insyirah Allah repeat the message two times;


And verily with hardship there is a relief.With hardship there is a relief.[Surah Insyirah :5-6] 

and through this Allah is saying to us that in this world,there will always the hardship and ease that come together.do you get me?gaya macam tak paham je duk garu garu kepala tu.okey now cuba imagine the hardest time of your life.contohnya kalau untuk orang orang muda ni macam clash lah takpun macam kena reject dengan someone,memanglah,at that moment u'olls macam frust menonggeng 44 hari 44 malam,makan hati berulam jantung,tidur pun aci golek je.tapi cuba fikir balik,is at that time everything is wrong?tak kan?you still have your mom,yang jadi crying shoulder,you still have your papa yang tolong bagi semangat balik,you still have a house,you still ada badan yang sihat.Allah tak pernah lah pulak uji awak teruk teruk sangat,contohlah macam ni,awak baru clash,tetiba,mak awak meninggal ayah awak pulak tetiba dapat heart attack adik laki awak tetiba kena tangkap polis sebab bawak motor takde lesen tetiba adik perempuan awak pulak lari ikut boyfriend tetiba rumah awak pulak runtuh.pernah tak?tak pernah kan?there will never be a complete sadness in this world.the complete sadness in only Jahannam.there's no one helping you,you are being punished all the time,Allah is angry with you,being yelled by the angels and going through the most severe punishment that you have never imagined.then that will be a complete sadness.na'uzubillah.


lets thank Allah for testing us.sebab bila diuji ni sebenarnya baru tahu cinta kepada Allah tu kat level mana.baru nak tahu kesabaran kita tu kat level mana.baru tahu kekuatan hati kat level mana.baru nak tahu apa maksud redha.baru nak mentafsir erti percaya.baru nak define apa itu tawakkal.that is why Allah test us.so that we can reflect back to the self how much we love Him.how much we trust Him.how strong we depend on Him.bersyukurlah,sebab ada certain orang yang Allah tak datangkan ujian even dia buat dosa sebesar Gunung Everest mahupun seluas Laut China Selatan.Allah still bagi dia kekayaan kecantikan paras rupa kesihatan tubuh badan and so on sebab Allah nak sesatkan dia lagi dan lagi dan lagi.this is called istidraj.


so alhamdulillah for the tests.and i hope that i can stay strong or even stronger with all the upcoming hardships,mehnah mahupun tribulasi on 2013.stay positive in Allah.keep on trusting Him.and nothing else matters.so lepas ni janganlah bila ujian datang you was like "heyy ujian ni asal datang kat aku je pergilah kat tempat lain" takpun "Allah ni tak adil lah asyik asyik uji aku je" takpun "Ya Allah apakah salah sehingga diuji sebegini rupa?*gaya dramatik habis*.jangan cepat salah sangka dengan ujian.everything that is fated by Him semua ada hikmah.if and only if you think.


trust me,awak.sesungguhnya ujian itu penguat cinta.smileeee :)



Katakanlah,"Wahai hamba-hambaKu yang melampaui batas terhadap diri mereka sendiri,janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah.sesungguhnya Allah mengampuni dosa-dosa mereka semuanya.sesungguhnya Dialah yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang" [Az-Zumar:53]

  



*********************************

*sambutlah tahun baru dengan benda benda bermanfaat.janganlah awal awal tahun dan start dengan buat maksiat.and kalau boleh buatlah solat sunat dua rakaat.sebagai tanda syukur Allah dah panjangkan umur.


*the school holidays are going to end.maka bermulalah tugas saya sebagai babysitter dan maid di rumah sendiri hewhew :D

*azam saya 2013?ohh actually azam baru saya sudah pun bermula pada 1 Muharram 1434 H :)




syukran jazilan kathiran=))

2 comments:

'/>