Wednesday, December 12, 2012

awak,awak ni nak apa lagi sebenarnya?

bismillahirrahmanirrahim.in the name of Allah The Most Gracious The Most Merciful.

assalamualaikum readers,followers and silent readers :)

sorry for a long hiatus.alhamdulillah i had finished my spm last week.yeay.sekarang on holiday trip kuala kangsar-kl-negeri sembilan-melaka and recently dekat johor hikhik :D lihatlah betapa bersemangatnya saya menyokong kempen cuti cuti Malaysia *keningkening

"If you indeed be thankful,I will bestow more (favours) on you.But if you are ungrateful, (you will find that) My punishment is of course most severe" [Ibrahim:7]

In simple words,Allah says in the Quran when you are thankful and grateful,He will add more and more ni'mah on you.but if you are ungrateful,remember Allah's punishment is the most severe.

heissh payah cakap english ni tukaq bm balik.

"kadang-kadang nikmat yang ada tu takkan terasa,selagi tak lenyap di hadapan mata"
 actually tak tahu mana tah dapat quote ni.rasa macam hlovate.rasa lah.

" dia punya kasut bola perghh nike kot.aku punya asadi je sobsob"
 "kaya gila minah ni laptop handphone semua brand apple kot.mak bapak dia ni kerja kilang apple ke hape?"
"untunglah kau kaya kan abu boleh makan tetiap hari kat hotel.aku nak makan dekat hotel setahun sekali pun susah.jealous gilaa"

awak semua pernah alami situasi seperti di atas?ataupun yang sama waktu dengannya?

yeah,sometimes we keep comparing ourselves to others who are wealthier and luxurier *ehh ada ke term tu?* than us.saya sendiri pun sebenarnya tak boleh lari untuk sometimes rasa macam tu.tambah lagi kalau ada kengkawan yang jenis suka show off bajet mak bapak dia insan terkaya di dunia and suka macam "hey look at me,i ada jam esprit,handbag gucci,iPhone 5,so and so.kau hado?"hmm something like that.luckily i takde kengkawan macam tu alhamdulillah :)

"Dan Tuhan melahirkan kamu dari perut ibumu tanpa mengetahui apa-apa pun.Dan (kemudian) diberikan kepada kamu pendengaran,penglihatan dan hati suapaya kamu bersyukur" [An-Nahl:78]


tapi,bila fikir fikir balik,sometimes there are things that we take for granted,while others are asking for it.contohnya macam pancaindera.nikmat mata hidung mulut bla bla bla.berapa ramai orang yang buta minta kepad Allah untuk kembalikan penglihatan mereka.berapa ramai orang pekak yang minta dekat Allah supaya Allah izinkan mereka untuk mendengar.dan kita yang cukup sempurna serba serbi ni *alhamdulillah* sometimes tak pernah nak hargai pun apa yang kita ada yet asking for more and more.you know,Allah gives us everything.He gives us the senses,families,a healthy body a wise mind 
shelter home strength motivation friends and so on.do we take even a single second to say alhamdulillah?reflect to ourself.



"Dan sekiranya kamu menghitung nikmat Allah,nescaya kamu tidak akan dapat menghitungnya"[An_Nahl:18]

 ingat lagi ustaz saya pernah pesan;

"dalam hal duniawi,lihatlah mereka yang berada lebih bawah daripada kamu.namun dalam hal akhirat,lihatlah kepada mereka yang berada lebih atas daripada kamu"

tapi kita ni macam terbalik pula.dalam hal akhirat taknak pula tengok yang lagi atas daripada kita.
contohnya;

"alaah aku tak tutup aurat pun aku solat cukup 5 waktu.at least better lah daripada minah tu.bajet alim hape tah
 "even aku ni solat tak berapa nak cukup sangat at least aku pergi jugak solat jumaat.better lah daripada ali tu"

so do you get the point.?even in the Quran stated that "Qaliilamma tasykuruun".sedikit sekali di antara kamu yang bersyukur.so be grateful with all that we have.kalau nak kira guna kalkulator nikmat yang Allah bagi tu mesti rosak punya.tapi kalau buat addmaths takde pulak rosak *ehh*

orang yang bersyukur ni,nescaya Allah akan tambah dan tambah lagi nikmat yang ada.kalau tak sekarang,mungkin di akhirat sana.only Allah knows kan?

"Maka mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan kamu,yang hendak kamu dustakan?" [Ar-Rahmaan : 13] 

apresiasi


will update more and more soon.keep reading ^^

ohh by the way saya punya shoutbox dah hilang tah mana tah,so kalau ada comment ke respons ke here my twitter and ask.fm account.insyaAllah akan reply secepatnya.


p/s~going to pulau duyung next week.sila jealous :P



lots of love;
afifah daim azizi,
12.45 am,
kluang,johor.


syukran jazilan kathiran=))

0 precious words:

Post a Comment

'/>