Friday, October 26, 2012

saat ujian menjenguk ; "Ya Allah,kenapa aku?"

bismillahirrahmanirrahim,in the name of Allah The Most Gracious The Most Merciful.

assalamualaikum and happy eidul adha dearest readers :)

sebenarnya tak tahulah ada orang nak baca ke tak entry ni.tapi,since writing is my forever passion,lantaklah tak kira nak update jugak.

its 3.15 am in the morning.actually kita tengah struggle untuk siapkan homework bio tapi suddenly stucked dekat satu soalan ni lepas penat pikiaq 10 minit tak dapat jawapan terus sign in blogger.serabut serabut ni rasa macam nak menulis jee.heh.cepat betul give up kann?takde ciri ciri nak spm langsung hahaha :D takpe takpe kita janji lepas ni sambung dan siapkan sampai habis.janji!

update entry dengan mood yang sangat tenang alhamdulillah ^^ tambah tambah lagi sambil dengar nasyid yang sangat sedap seriously.the voice is killing me.sedap sangat ya Allah.sedap sangaaat.okey stop.exaggerate betul i ni :')

8 more days left for spm.macam tak percaya.time is running too fast.rasa macam baru semalam belajar berjalan tetiba dah nak spm dah.saya dah semakin tua nampaknya.dan time time tengah peak hours ni lah macam macam masalah timbul.macam macam ujian datang.macam tribulation dan mehnah yang bertandang.sangat banyak.sigh.

"""AApakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan sahaja mengatakan "Kami telah beriman" sedang mereka belum diuji? (Al-Ankabut : 2)

i still remember that awful moment.waktu tu memang rasa down sangat sangat hati pun serious fragile habis sampai orang usik sikit pun dah touching.sensitif habislah.tak tahulah memang sejak azali macam ni agaknya cepat rasa down dan susah nak 'get up' balik.therefore,since the Quran is forever the best solution,i was reciting the quran alone in the musolla while everyone is having the dinner at dewan makan.memang selalu escape dinner pun.rasa macam masa dinner tu lama sangat dan sedikit membuang masa.lagipun since nak dekat spm ni sangat packed dengan additional class lahh  revision lah homework berkoyan koyan lahh so masa dengan Allah tu secara tidak langsungnya akan berkurang.back to the story,masa nak baca tu,suddenly terbukak ayat ni.Allah is just too sweet.rasa macam Allah sedang memujuk.sungguhlah,kalau dihayati betul betul Quran ni,nescaya akan jatuh cinta berkali kali dengan pengarangnya.and memang ayat yang dibaca tu kena je dengan my situation,at that point of time.Allah sangat baik.sangat sangat baik.kita je yang jarang nak sedar.


waktu tengah sedih sedih ni lah rasa betapa lemahnya seorang afifah.yang kalau bukan sebab Allah yang tolong dan jaga dan sayang nescayalah takkan turn back into a normal person.mungkin akan bertukar menjadi seorang pesakit di hospital sakit jiwa.ehh.when Allah is the only one that you have,then you have everything.sesungguhnya ayat ini sangat mengesankan.yeah,sometimes Allah takes everything to remind us that He is everything that we need.

selama ni sibuk duk nasihat kat orang sabar bila ujian datang.sabar bila rasa nak marah kat orang.sabar bila rasa benci kat orang. tapi tapi tapi.ketahuilah sesungguhnya bila time ujian datang sesungguhnya sangat susah nak diaplikasikan perkataan 5 huruf tu.seriously.rasa macam geram sangat nak marah nak kutuk nak flying kick hmmm nak macam macam lah.luckily tak mencarut je.


and through that incident,i knew and realised that girlfriendsss adalah sangat awesome.no one can even replace their position in my heart.and to those awesome girl yang terbaca entry ni ketahuilah sesungguhnya korang adalah the most greatest gift that Allah had granted to me.tak tahulah nanti dah habis sekolah nanti akan jumpa kengkawan yang sama macam korang lagi ke tak.thanks a lot for the support and infinity love.i love you all.sooooo much.may Allah bless and love you all forever.


to you,(kalau terbaca lah entry ni),the past is the past.kay tak nak ingat dah sampai bila bila.sorry for every single thing dan insyaAllah harap sama sama boleh improve ke arah yang lebih baik.as i said before the life itself is a process of improvement.you are now in my good book.no worries ^^

indeed.in whatever situation you may find yourself in,Allah is near.He is always with you.He is always by your side.no matter what.no matter when and where.come hell or high water.

and that was the most precious lesson that i had learnt.

dah tu je nak type.
will be going to interview on dq next week.
and sitting for spm the week after the next week.
mohon doa kalian.
kbai homework bio tak habis lagi ni.

lots of love ;)
afifah daim azizi.
3.45 am,study room,
home sweet home.






syukran jazilan kathiran=))

0 precious words:

Post a Comment

'/>